Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2013

Είναι…αμερικάνικα, φτιαγμένα στο χέρι και σίγουρα ό,τι πιο εντυπωσιακό έχουμε δει τα τελευταία χρόνια στα 50 κ.εκ. Ναι, καλά διαβάσετε. 50 κ.εκ., δίχρονα, υγρόψυκτα αλλά και προσιτά made in U.S.A.! Με αισθητική από τα 20s και τα 30s το Janus Halcyon είναι μια μικρή μοτοσικλέτα που σίγουρα θα ξεχωρίσει στους δρόμους της πόλης.
Janus Halcyon: Να κάτι που έλειπε!
Είναι…αμερικάνικα, φτιαγμένα στο χέρι και σίγουρα ό,τι πιο εντυπωσιακό έχουμε δει τα τελευταία χρόνια στα 50 κ.εκ. Ναι, καλά διαβάσετε. 50 κ.εκ., δίχρονα, υγρόψυκτα αλλά και προσιτά made in U.S.A.!
Οι ιδρυτές της Janus Motorcycles, Devin Biek και Richard Worsham, έχοντας πείρα πολλών 10ετιών στις μετατροπές μικρών μοτοσικλετών-κυρίως mopeds- και γενικότερα στο customizing, αποφάσισαν να προχωρήσουν στην κατασκευή μιας μικρής και προσιτής μοτοσικλέτας με αισθητική από άλλες εποχές.

Η σχεδίαση του Halcyon, όπως ονομάζεται το μοντέλο τους, είναι ένας φόρος τιμής στις μοτοσικλέτες που προσπαθούσαν να σπάσουν τα ρεκόρ ταχύτητας τις 10ετίες του 20 και 30 με τις Brough Superior, Indian, Triumph, και Zenith να αποτελούν τις κύριες πηγές έμπνευσης. Η ιδιαίτερη αγάπη που τρέφουν στα μικρά μοτοσικλετάκια-κάτι που φαίνεται και από την άλλη τους εταιρία –Motion Left Mopeds- ήταν αυτή που τους οδήγησε στην επιλογή του μικρού μοτέρ αλλά και στις μαζεμένες διαστάσεις του Halcyon που αναδεικνύουν καλύτερα την αισθητική εκείνης της εποχής.  

Εκτός από το πιρούνι της ιταλικής EBR και τον υγρόψυκτο δίχρονο κινητήρα των 50 κ.εκ. με το 6τάχυτο κιβώτιο ταχυτήτων (από την Derbi), τα πάντα (τιμόνι, πλαίσιο, ρεζερβουάρ) επάνω στο Halcyon έχουν σχεδιαστεί από τους δύο Αμερικάνους και κατασκευάζονται στο χέρι. Στο πίσω μέρος δεν υπάρχει ανάρτηση και για την άνεση του αναβάτη φροντίζει η σέλα με τα ελατήρια της, την πέδηση έχουν αναλάβει δύο ταμπούρα ίδιας διαμέτρου και την τροφοδοσία ένα 17άρι καρμπυρατέρ της Dellorto. Εντύπωση προκαλούν και οι διαστάσεις των τροχών με τη διάμετρό τους να ανέρχεται στις 18 ίντσες. Η ισχύς του μοτέρ ανέρχεται στο εντυπωσιακό νούμερο των 9,8 ίππων οι οποίοι μπορούν σχεδόν να…διπλασιαστούν και μάλιστα εύκολα (σε μόλις δύο ώρες), σύμφωνα με τους ιδρυτές. Η τελική του βασικού μοντέλου ανέρχεται στα 88 χλμ./ώρα και η κατανάλωσή του σε αυτή την ταχύτητα στα 4 λίτρα/100 χλμ.

Δεν ξέρουμε αν τελικά θα προχωρούσε κάποιος στην αγορά της Janus Halcyon, ειδικά με το δίχρονο μοτέρ. Φανταστείτε, ωστόσο, αντί για αυτό, το Halcyon να χρησιμοποιούσε ένα τετράχρονο κινητήρα με κυβισμό όχι μεγαλύτερο από 200 κ.εκ. Μόλις σκεφτήκατε την πιο ξεχωριστή και στιλάτη μοτοσικλέτα πόλης για την νέα χρονιά! Η τιμή της ξεκινά από τα 3.250 ευρώ περίπου, για την βασική έκδοση, και η παραγωγή της αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές του 2013. Μακάρι να την δούμε και στην Ευρώπη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου